Sernik kokosowy z orzechami przygotujesz bez pieczenia. Dodatek chrupiącej posypki z kremową polewą okaże się uzależniające, dlatego zjedzenie tylko jednego kawałka tego ciasta to zdecydowanie za mało!
Sernik kokosowy z orzechami
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników albo ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła
Nadzienie:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru pudru
- spora garść wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników albo ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła
Nadzienie:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru pudru
- spora garść wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła

Etapy przygotowania
Masło rozpuść w rondelku. Herbatniki albo ciastka pokrusz tak, aby miały konsystencję piasku. Połącz je z tłuszczem, tworząc mokrą masę. Tak przygotowanym ciasteczkowym spodem wyłóż blachę. Dokładnie dociśnij przy krawędziach. Przełóż do lodówki na minimum 20 minut.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstaw do napęcznienia.
W misce połącz jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym. Dodaj mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Zmiksuj na gładką masę.
Powróć do żelatyny. Podgrzej ją w mikrofali albo na niewielkim ogniu, aby miała płynną konsystencję. Nie może być gorąca. Dodaj do niej kilka łyżek przygotowanej masy. Wymieszaj. Dodaj całość do pozostałego kremu kokosowego i szybko zmiksuj.
Masę przełóż na schłodzony spód i od razu umieść sernik w lodówce.
Miód podgrzej z masłem. Dodaj do nich posiekane orzechy i całość wymieszaj. Udekoruj taką polewą ciasto przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 121
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 248
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 314

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 82
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 121
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 248
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 314

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 82



Składniki
- 200 g herbatników albo ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 350 g jogurtu naturalnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru pudru
- spora garść wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Masło rozpuść w rondelku. Herbatniki albo ciastka pokrusz tak, aby miały konsystencję piasku. Połącz je z tłuszczem, tworząc mokrą masę. Tak przygotowanym ciasteczkowym spodem wyłóż blachę. Dokładnie dociśnij przy krawędziach. Przełóż do lodówki na minimum 20 minut.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstaw do napęcznienia.
W misce połącz jogurt naturalny z mleczkiem kokosowym. Dodaj mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Zmiksuj na gładką masę.
Powróć do żelatyny. Podgrzej ją w mikrofali albo na niewielkim ogniu, aby miała płynną konsystencję. Nie może być gorąca. Dodaj do niej kilka łyżek przygotowanej masy. Wymieszaj. Dodaj całość do pozostałego kremu kokosowego i szybko zmiksuj.
Masę przełóż na schłodzony spód i od razu umieść sernik w lodówce.
Miód podgrzej z masłem. Dodaj do nich posiekane orzechy i całość wymieszaj. Udekoruj taką polewą ciasto przed podaniem.