Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9503
Dodano: 21.01.2015
Odsłon: 57839
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy nożem na drobne kawałki, dodajemy jajo, zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: 2/3 i 1/3 (u mnie ta mniejsza część była nieco większa). Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy natłuszczoną blaszkę o wymiarach 25x30 cm, nakłuwamy w wielu miejscach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy około 10 - 12 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Następnie wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Teraz zabieramy się za masę serową.
Rodzynki przelewamy krótko wrzątkiem, dokładnie odsączamy, następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy.
Twaróg mielimy raz, ale na najmniejszych oczkach, dodajemy do niego cukry, przestudzony tłuszcz, ucieramy do połączenia składników. Następnie wbijamy 4 całe jaja i 4 żółtka, znów ucieramy, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Potem wsypujemy rodzynki (bez nadmiaru mąki) i znów delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wykładamy na przestudzony kruchy spód.
Teraz bierzemy się za paseczki.
Mocno schłodzone ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Pierwszą wałkujemy na omączonym blacie na grubość około 0,5 cm i wycinamy paseczki (użyłam radełka).
Paseczki bardzo delikatnie(!) układamy na krzyż na cieście.
Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta i utworzenia "kratki".
Pozostałe żółtko lekko rozmącamy. Małym pędzelkiem smarujemy wierzch paseczków.
UWAGA: Ja nie smarowałam żółtkiem całego wierzchu ciasta, gdyż uważam, że wtedy powierzchnia zanadto się rumieni.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Schładzamy przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem posypujemy ewentualnie cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż uważam, że sernik był wystarczająco słodki).
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

anulka12 25 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo pyszny sernik. Już dawno nie robiłam sernika krakowskiego. Zawsze świetnie smakuje.8 Kto głosował? | Odpowiedz

izek 23 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam serniki pod każdą postacią :) Odpowiedzi: 1 ▼10 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 22 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
piękny dołączam się:)7 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 21 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
I to jest właśnie to PIĘKNY -)5 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 21 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Piękniuchny :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Taki tradycyjny, pychotka :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Piękna prezentacja. No i oczywiście piękny i równiutki serniczek :)14 Kto głosował? | Odpowiedz

Channah 21 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Smaczny, tradycyjny sernik :) Super13 Kto głosował? | Odpowiedz