Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski to znany i prosty sernik, który często króluje na moim stole podczas świąt. Sernik krakowski występuje również pod nazwą sernik z kratką. Można powiedzieć, iż ile cukierników to tyle interpretacji tego przepisu. Klasyczna wersja sernika krakowskiego składa się z kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz charakterystycznej kratki ozdobionej lukrem. Sernik krakowski to tradycja, która nigdy nie przeminie.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 298
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 473
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 298
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 473
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Nadal ucierając dodajemy partiami mielony ser. Rodzynki posypujemy mąką. Dodajemy rodzynki do masy serowej. Do masy dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Mieszamy ręcznie. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatni, aby nie zniszczyć piany. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałe ciasto cienko wałkujemy. Wycinamy nożem wąskie paski. Passy układamy na masie serowej tworząc tzw. kartkę.Gotową kratkę smarujemy żółtkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy.