Do góry

Desery Przepis na:

sernik kremówkowy oreo

sernik kremówkowy oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2713

Dodano:

Odsłon: 9614

delikatny i puszysty kremówkowy sernik na zimno z ciastkami w stylu oreo

Składniki

  • 200-240 g ciastek kakaowych /herbatniki lub podobne - ogólnie są to ciastka w stylu oreo/
  • 50-60 g masła /lub więcej – zależy od rodzaju ciastek i tego, ile przechwycą masła/
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 500 g naturalnego sera homogenizowanego
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru białego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g ciastek kakaowych /czarne-kakaowe z białym kremem/
  • 100 g masła
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka soku z cytryny
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik kremówkowy oreo

Przygotowanie

  1. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.<br />
    <br />
    Ciastka wrzucam do plastikowej torebki. Tłukę wałkiem. Rozwałkowuję na miazgę. Wysypuję na dno tortownicy. Masło roztapiam. Zalewam pokruszone ciastka. Mieszam i dociskam, tak, aby powstał zwarty, wyrównany spód. Wkładam do lodówki.

  2. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Wkładam do lodówki. Żelatynę zalewam wodą. Czekam około 5 minut, aż napęcznieje. Podgrzewam do rozpuszczenia. Uważam, żeby nie zagotować /jak się zagotuje, to wyrzucam, bo traci właściwości żelujące/. Ciastka kruszę na drobne, nieregularne kawałki. Ser homogenizowany mieszam z cukrami, solą, miękkim masłem i sokiem cytrynowym. Dodaję przestudzoną żelatynę. Miksuję. Mieszam z kremówką do momentu uzyskania jednorodnej masy. Dodaję ciastka. Mieszam szpatułą. Przekładam masę schłodzony kakaowy spód. Wstawiam na kilka godzin do lodówki /najlepiej na noc/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń