Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny w smaku i wcale nie taki słodki. Można łatwo zrobić, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu w nadchodzącym właśnie karnawale ;)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1006
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 801
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1006
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 801
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub moździerza. Masło roztapiamy w garnuszku - studzimy i dodajemy do herbatników. Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Na dno wysypujemy herbatniki połączone z masłem i ugniatamy palcami - tak aby wyrównać powierzchnię. Tortownicę wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C.
Biały ser wykładamy do dzieży miksera i dodajemy masę krówkową, jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy na niskich obrotach do czasu połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wygładzamy szpatułą. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Gdy ciasto wystygnie wkładamy je na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej następnie wylewamy na deskę do krojenia (najlepiej plastikową lub szklaną). Czekamy aż czekolada wystygnie i zrobi się twarda. Następnie za pomocą krajalnicy do sera lub noża wykrawamy wiórki. Krówki kroimy na 3 części. Dekorujemy wiórkami i kawałkami krówek sernik. Sernik przechowujemy w lodówce.