Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krówkowy

Przepis dnia 2016-01-03
Sernik krówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1143

Dodano:

Odsłon: 52172

Delikatny w smaku i wcale nie taki słodki. Można łatwo zrobić, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu w nadchodzącym właśnie karnawale ;)

Składniki

  • 20 sztuk herbatników
  • 60 g masła 82%
  • 1 kg mielonego naturalnego białego sera
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 10 szt. cukierków krówek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik krówkowy

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub moździerza. Masło roztapiamy w garnuszku - studzimy i dodajemy do herbatników. Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Na dno wysypujemy herbatniki połączone z masłem i ugniatamy palcami - tak aby wyrównać powierzchnię. Tortownicę wkładamy do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C.

  2. Biały ser wykładamy do dzieży miksera i dodajemy masę krówkową, jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy na niskich obrotach do czasu połączenia się składników.

    Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wygładzamy szpatułą. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Gdy ciasto wystygnie wkładamy je na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do lodówki.

  3. Przed podaniem dekorujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej następnie wylewamy na deskę do krojenia (najlepiej plastikową lub szklaną). Czekamy aż czekolada wystygnie i zrobi się twarda. Następnie za pomocą krajalnicy do sera lub noża wykrawamy wiórki. Krówki kroimy na 3 części. Dekorujemy wiórkami i kawałkami krówek sernik.

    Sernik przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Helcia86 29 grudnia 2015 Pychotka, mniam :) świetnie wygląda a smakuje na pewno wybornie.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń