Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1216

Dodano:

Odsłon: 2211

Uwielbiam serniki. Oto kolejny przepis na pyszny sernik.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu-waniliowy,śmietankowy lub biszkoptowy
  • 250 ml mleka
  • około 500 g cukierków krówek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Krówki posiekać na małe kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na ogniu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i ostudzić.Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe.

  3. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
    Sernik można posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń