Do góry

Desery Przepis na:

Sernik limonkowy z melisą

Sernik limonkowy z melisą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Sernik limonkowy z melisą"

Składniki

  • 12 dag herbatników typu petit beurre
  • 3 dag roztopio nego masła
  • 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 20 dag białej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 13 dag cukru pudru
  • listki świeżej melisy
  • 5 limonek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnij blenderem. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wylep masą ciasteczkową. Włóż do lodówki.

  2. Limonki wyszoruj pod bieżącą wodą a następnie sparz wrzątkiem. Z 4 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (powinno go być około 110 ml). Żelatynę zalej sokiem z limonki, całość wymieszaj.

  3. Listki melisy dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do rondla wlej 100 ml śmietanki, podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę z sokiem, mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno.

  4. Do miski włóż twaróg, dodaj skórkę otartą z limonki oraz cukier puder, zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, wlej masę czekoladową. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz posiekaną melisę, delikatnie wymieszaj łyżką.

  5. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kleksami bitej śmietany i plasterkami limonki.

  6. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń