Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik marmurkowy, dwukolorowy, kakaowo - waniliowy, lekki i puszysty. Polecam!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Spód: herbatniki łączymy z cukrem, kakao i masłem, dokładnie mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy. Spód podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach i odkładamy do przestudzenia.
Masa: ser ucieramy z 3/4 szklanki cukru, dodajemy mąkę (budyń), olej, jajka, śmietanę i ekstrakt. Masę serową rozdzielamy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodajemy resztę cukru i 2 łyżki kakao, miksujemy.
Podpieczony spód smarujemy cienko jasną masą serową. Następnie wrzucamy kilka kleksów masy kakaowej i ponownie warstwę jasnej masy i tak do wyczerpania składników. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.