Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Marmurkowy zchrupkową polewą

Sernik Marmurkowy zchrupkową polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3143

Dodano:

Odsłon: 4645

Pamiętacie te batoniki z czekoladowymi chrupkami (płatkami śniadaniowymi) zatopionymi w mlecznym kremie? Taka właśnie jest polewa tego sernika. Reszta została zainspirowana przygotowanym już przeze mnie wcześniej sernikiem - kwaskowatym, delikatnie kokosowym. Wzór, który tworzy on z kakaową częścią przypomina prawdziwy marmur.

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Wierzch:
  • 100 g czekolady białej (lub więcej, zmniejszając tym samym ilość masła)
  • 100 g masła min 82% tł.
  • 3 – 4 łyżki śmietanki
  • czekoladowe chrupki (mniej więcej szklanka)
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, jajo, śmietanę i cukier zagniatamy. Wyrabiając ciasto stopniowo dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wkładamy an godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy. Ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem (lub wyłożoną papierem) foremkę o wymiarach mniej więcej 25 na 35 cm. Wylewamy masę sernikową naprzemiennie.

  2. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy cukier wanilinowy i zmniejszając obroty miksera, wlewamy śmietanę oraz dodajemy ser, na końcu należy do całości wmieszać budyń i mąkę. Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części – do jednej dodajemy kokos a do drugiej kakao. Obie masy wylewamy naprzemiennie na czekoladowy spód. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni (z grzałką dolną i z naczyniem z wodą ułożonym na dnie piekarnika), po 30 minutach redukujemy do 150 do całkowitego ścięcia masy serowej czyli około 70 minut. Studzimy.

  3. Czekoladę, masło i śmietankę rozpuszczamy do połączenia się składników, najbezpieczniej jest zrobić to w kąpieli wodnej. Ostawiamy aby zgęstniała. Gdy polewa bezie miała konsystencję śmietany, smarujemy nią wierzch wystudzonego sernika i posypujemy czekoladowymi płatkami – lekko dociskamy dłonią. Sernik wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie będzie się całkiem dobrze kroił i spokojnie możemy przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń