Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio zauważyłam, że sernik z mlekiem skondensowanym jest na topie, więc postanowiłam również spróbować. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała powszechnie krążących przepisów. Podstawową modyfikacją, jaką zrobiłam, jest to, że zmniejszyłam ilość mleka skondensowanego o połowę, bo chciałam, żeby sernik nie był aż tak słodki i ciężki. Sernik zrobiłam na cienkiej warstwie ciasta kruchego z mąki krupczatki i posypałam go cukrem pudrem.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11845
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 108
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8479
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155311
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1153
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11845
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 108
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8479
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155311
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1153
Składniki
Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i sól. Dodałam żółtko i pokrojone drobno masło. Podane składniki wymieszałam rękami na coś na kształt okruchów/kruszonki. Około 3/4 tak przygotowanego ciasta wyłożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ugniotłam i odstawiłam na czas przygotowania masy serowej. Żółtka oddzieliłam od białek i zmiksowałam z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i mlekiem skondensowanym. Następnie dalej miksując, dodawałam po łyżce biały ser i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej. Dodałam olejek waniliowy i drewnianą łyżką ostrożnie wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na przygotowane ciasto. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam około godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po przestygnięciu wyjęłam go z piekarnika. Gdy sernik dobrze wystygł, oprószyłam go cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.