Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na mchu

Sernik na mchu

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1014

Dodano:

Odsłon: 1944

Taka moja wariacja sernika z ciastem szpinakowym.

Składniki

  • Spód:
  • 15 dag herbatników
  • 0,5 słoiczka kwaśnego powidła
  • Ser:
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 kg sera np. z wiaderka
  • 25 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • sok z połowy cytryny
  • Ciasto szpinakowe:
  • 4 całe jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (można dać 1 budyń waniliowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Krem jogurtowy:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka jagodowa lub inna
  • 2-3 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód:

    Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki oraz smarujemy powidłem. Odkładamy na bok.

    Ser:

    Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C ustawienie termoobieg lub 170 st. C góra dół.

    Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął.

    Ciasto szpinakowe:

    Szpinak rozmrażamy, umieszczamy na sicie i dobrze odciskamy. Miksujemy blenderem ( następnym razem zmiksuję z olejem, będzie łatwiej)

    Całe jajka ucieramy z cukrem na białą masę, powoli wlewamy olej, oraz dodajemy szpinak. Delikatnie miksujemy.

    Mąkę, budyń, proszek i sodę przesiewamy. Dzieląc na 3 porcje dodajemy do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy.

    Podpieczony sernik wyciągamy z piekarnika i wykładamy nasze zielone ciasto. Wygładzamy i pieczemy kolejne 30 minut ja tym razem ustawiłam piekarnik na grzanie góra dół 170-180 st.C.

    Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia.

    Następnie wyciągamy z blachy na deseczkę, żeby zielone ciasto było na spodzie. Lekko ścinamy boki ciasta i kruszymy, będzie do dekoracji.






  2. Krem jogurtowy:

    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, można podgrzać w mikrofali. Odstawiamy na bok lub studzimy wkładając do zimnej wody.

    Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy zimną galaretkę i chwilkę miksujemy. Odkładamy na chwilę i gdy widzimy że tężeje wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki ale najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń