Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny (?) sernik. Spód z masy orzechowej, góra - sam ser z jajkami, polany czekoladą. Pyszny! Mimo, że ma sporo kalorii zniknął w ciągu jednego dnia.
Orzechy i herbatniki zmiel w malakserze (blenderze) na drobną kaszkę. Dodaj masło i wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy i włóż ją do lodówki, aby stężało.
Ser zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Jeżeli używasz gotowych, sklepowych serów - wybierz taki w wiaderku, najlepiej pełnotłusty. Trudno, to jest sernik i kalorie musi mieć!
Jajka utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę. Dodaj ser, wymieszaj. Jeżeli masa będzie rzadka - dodaj 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj łyżką.
Na schłodzony spód wylej masę serową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra i dół).
Po minucie zmniejsz temperaturę do 145 stopni i piecz godzinę 15 minut do godziny 30 minut. Kiedy góra zacznie się robić brązowa - wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól, aby sernik wystygł w piekarniku.
Sernik wyrósł, jak się należy i, co najważniejsze, nie opadł i nie spękał.
Wystudzony sernik polej masą czekoladową - zagotuj śmietankę, włóż do niej czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści.
Roztopioną masą posmaruj sernik, posyp go orzechami (pokruszonymi) i włóż do lodówki, aby stężał.
Mój wytrzymał 3 godziny... :-)
Przepis dnia
Pyszne ciasto na każdą okazje a co najważniejsze szygko się je robi:)
Odsłon: 5645
Mocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie ser...
Odsłon: 22253
Ciasto na orzechowym biszkopcie, nasączonym kawą, przełożone marmoladą różaną...
Odsłon: 9572
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243665
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243665
Składniki
Orzechy i herbatniki zmiel w malakserze (blenderze) na drobną kaszkę. Dodaj masło i wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy i włóż ją do lodówki, aby stężało. Ser zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Jeżeli używasz gotowych, sklepowych serów - wybierz taki w wiaderku, najlepiej pełnotłusty. Trudno, to jest sernik i kalorie musi mieć! Jajka utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę. Dodaj ser, wymieszaj. Jeżeli masa będzie rzadka - dodaj 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj łyżką. Na schłodzony spód wylej masę serową i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra i dół).
Po minucie zmniejsz temperaturę do 145 stopni i piecz godzinę 15 minut do godziny 30 minut. Kiedy góra zacznie się robić brązowa - wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól, aby sernik wystygł w piekarniku. Sernik wyrósł, jak się należy i, co najważniejsze, nie opadł i nie spękał.
Wystudzony sernik polej masą czekoladową - zagotuj śmietankę, włóż do niej czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści. Roztopioną masą posmaruj sernik, posyp go orzechami (pokruszonymi) i włóż do lodówki, aby stężał. Mój wytrzymał 3 godziny... :-)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Desery
Sernikobrownie z rabarbarem
Desery
Placek włoski - prosty przepis na domowe ciasto
Desery
Ciasto króla Oskara
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez...
Odsłon: 82
Sernikobrownie z rabarbarem
Czekolada i masa serowa – brzmi jak połączenie idealne, jeśli chodzi o ciasto...
Odsłon: 64