Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Serniczek na zimno w letniej wersji - lekki, piankowy, z dodatkiem odświeżającej mięty. Bardzo proste ciasto bez pieczenia.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32579
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32579
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Zaczynamy od mięty. Liście czyścimy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy. Zanim zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na około 15 minut. Odcedzamy. Miętowe mleko zostawiamy do ostudzenia. Ser w wiaderku miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dzielimy na pół. Blaszkę (u mnie 22x16cm) wykładamy folią. Na spodzie układamy herbatniki. Do połowy sera dodajemy kakao, mieszamy. Łyżkę żelatyny zalewam gorącą wodą - powinno wystarczyć 50ml. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Dodajemy żelatynę do sera z kakao i miksujemy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na herbatniki. Do drugiej połowy sera dodajemy mleko miętowe i barwnik. Z żelatyną postępujemy tak samo jak przy masie kakaowej - rozpuszczamy, hartujemy, miksujemy z masą serową. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy na masę kakaową. Ciasto wkładamy do lodówki. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę podzieloną na kostki oraz łyżkę masła. Mieszamy, aż ładnie się połączy. Polewą dekorujemy ciasto, wkładamy z powrotem do lodówki. Ciasto podajemy schłodzone.