Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Serniczek na zimno w letniej wersji - lekki, piankowy, z dodatkiem odświeżającej mięty. Bardzo proste ciasto bez pieczenia.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5053
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 604
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2339
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 165
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5053
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 604
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2339
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 165
Składniki
Zaczynamy od mięty. Liście czyścimy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy. Zanim zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na około 15 minut. Odcedzamy. Miętowe mleko zostawiamy do ostudzenia. Ser w wiaderku miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dzielimy na pół. Blaszkę (u mnie 22x16cm) wykładamy folią. Na spodzie układamy herbatniki. Do połowy sera dodajemy kakao, mieszamy. Łyżkę żelatyny zalewam gorącą wodą - powinno wystarczyć 50ml. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Dodajemy żelatynę do sera z kakao i miksujemy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na herbatniki. Do drugiej połowy sera dodajemy mleko miętowe i barwnik. Z żelatyną postępujemy tak samo jak przy masie kakaowej - rozpuszczamy, hartujemy, miksujemy z masą serową. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy na masę kakaową. Ciasto wkładamy do lodówki. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę podzieloną na kostki oraz łyżkę masła. Mieszamy, aż ładnie się połączy. Polewą dekorujemy ciasto, wkładamy z powrotem do lodówki. Ciasto podajemy schłodzone.