Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno jak arbuz (na szpinakowym spodzie z czekoladowymi pestkami)

Sernik na zimno jak arbuz (na szpinakowym spodzie z czekoladowymi pestkami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5879

Dodano:

Odsłon: 4581

zrobiło się bardzo gorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki szkl 250ml -1 szkl m
  • -2 łyżki mleka -1 szkl oleju -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 jajka -1 szkl cukru
  • MASA SEROWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru -1 kg sera z wiaderka
  • -2,5 łyżki żelatyny -125ml wrzątku
  • DODATKOWO -3 galaretki truskawkowe -4,5 szkl wrzątku -czekolada deserowa kilka kostek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy.
    Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka.Ciasto studzimy, a potem ścinamy wierzch.

    Możemy lekko nasączyć herbatą.

  2. MASA SEROWA
    Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
    Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

  3. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka, na stężałej masie serowej robimy czekoladowe pestki arbuza. Nacinamy woreczek i wyciskamy czekoladę na masę serową, nadając jej kształt pestek.

  4. Wstawiamy do lodówki.
    W misce rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

  5. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń