Do góry

Desery Przepis na:

sernik na zimno z brzoskwiniami

Przepis dnia 2021-02-25
sernik na zimno z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 21591

Dodano:

Odsłon: 3168

...pyszny i prosty sernik na zimno z brzoskwiniami. W ostatnim czasie robiłam go trzy razy tak nam posmakował. Do ciasteczkowego spodu można dodać odrobinę cynamonu. Przepis na tortownicę o średnicy 24cm...

Składniki

  • 1kg dobrego twarogu z wiaderka
  • 250 śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny
  • zimna woda - tyle, aby zakryć żelatynę
  • puszka brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa
  • spód: 100g herbatników
  • 2 łyżki masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik na zimno z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Herbatniki mielimy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy o średnicy 24cm;

  2. Brzoskwinie kroimy w kostkę; 3 zostawiamy aby udekorować wierz ciasta. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje stawiamy rondelek na małym ogniu, rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Śmietanę ubijamy. Ser miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do sera dodajemy ubitą śmietanę oraz wlewamy letnią żelatynę; mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
    Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.

  3. Do soku z brzoskwiń dolewamy wody tak aby były dwie szklanki (500ml) Zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę; mieszamy i odstawiamy aż zacznie tężeć.

  4. Pozostałe brzoskwinie kroimy w cienkie półplasterki i układamy na wierzchu sernika. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń