Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 6251

Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory roku, niezależnie od humoru! Szybka wersja z galaretką.

Składniki

  • Ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników, 40g cukru, 85g masła
  • Składniki na masę serową: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 4 jaja, ¼ kostki
  • Ponadto: galatetka truskawkowa, galaretka pomarańczowa
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasteczka kruszymy w malakaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła.

  2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka.
    Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia.

  3. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę i pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.

  4. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Stężałą truskawkową galaretkę kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch masy. Wstawiamy do lodówki. Gdy sernik stężeje zalewamy pomarańczową galaretką. Ponownie chłodzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hania58 15 sierpnia Droga Kasiu zamieściłaś bardzo ciekawy przepis, jednak trochę niedokończony. Podając składniki w punkcie drugim podałaś np. ...4 jaja, 1/4 kostki - ale czego / chyba nie mydła/ pomimo, że w opisie wykonania piszesz o maśle, jednak dalej w opisie wykonania ciasta podajesz, że dodajesz żelatynę. Jednak w składnikach brak wzmianki o żelatynie i w jakiej ilości. Bardzo proszę o uzupełnienie tego. A tak na przyszłość to jest dobra metoda aby po napisaniu sprawdzić co się napisało i czy zostało wszystko ujęte.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 marca Bardzo lubię serniki na zimno.Twój wygląda wyśmienicie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 06 marca Pyszności. Któż nie kocha serników :):):)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń