Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 547

Dodano:

Odsłon: 16398

Z okazji imienin mojej mamy postanowiłam zrobić dwa ciasta. Jedno na zimno w formie sernika, a drugie w formie biszkopta z bitą śmietaną i owocami. Obydwa wyszły bardzo dobre i smakowały wszystkim, którzy byli obecni w tym dniu. Osobiście posmakował mi ten sernik. Był delikatny, a galaretka w środku stanowiła odpowiednie uzupełnienie jeśli chodzi o dodatek do ciasta. Na wierzchu ułożyłam winogrona oraz czerwone porzeczki. Ogólnie oszalałam na punkcie owoców letnich w tym roku. Pojechałam na specjalne stoiska u mnie w mieście i nakupowałam malin, borówek, porzeczek czerwonych i jeżyn, a no i agrest !..I co za mną jeszcze chodzi? Poziomki.. Tak dawno ich nie jadłam, że z chęcią bym zjadła i poczuła ten delikatnie słodki smak :)

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego na sernik w wiaderku
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 4 galaretki ( cytrynowa, wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa ) - ( u mnie była jagodowa, kiwi,poziomkowa i cytrynowa)
  • 4-5 łyżek syropu cytrynowego ( dałam olejek cytrynowy do ciast )
  • asne winogrona do dekoracji + ode mnie porzeczki :)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z galaretkami

Przygotowanie

  1. Przygotuj cztery miski. DO każdej z nich nalej po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsyp po jednej galaretce i rozpuść je. Gdy trzy z nich - pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa ( jakie użyjecie, byleby cytrynowa została ) - ostygną, wstaw je do lodówki, by dobrze stężały.
    Do garnka włóż masło i cukier. Utrzyj za pomocą miksera. Następnie dodaj ser oraz syrop ( olejek ) cytrynowy. Połącz wszystkie składniki.

  2. Do masy serowej dodaj tężejącą galaretkę cytrynową, cały czas miksując.
    Na dno tortownicy wylej 1/3 masy serowej, łyżką wykrawaj kawałeczki galaretek i dodawaj je do masy.
    Na galaretki wykładaj kolejną 1/3 masy serowej, nałóż pozostałą część galaretek i zalej resztą masy serowej.
    Ciasto włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdób winogronami. ( ozdobiłam od razu po zrobieniu, nakryłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na całą noc ) .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 02 sierpnia 2016 Serniczek odlotowy, a na wspomnienie poziomek zaczęlo mnie skręcać, chyba ze 20 lat nie miałam okazji skosztować tego absolutnie nieziemskiego smaku. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń