Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z jagodami i mango

Sernik na zimno z jagodami i mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 97

Prosty, szybki w przygotowaniu i bajecznie kolorowy sernik na zimno z jagodami i mango to pyszna opcja na deser.

Składniki

  • biszkopty podłużne lady fingers 100 g
  • twaróg sernikowy 1 kg
  • śmietana 30 % 200 ml
  • Cukier puder 10 łyżek
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • Żelatyna 3 1/2 łyżki
  • Jagody 200 g
  • pure z mango 250 g
  • galaretka wiśniowa 2 opakowania
  • jagody 100 g
  • winogrona zielone 100 g
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z jagodami i mango

Przygotowanie

  1. Formę (u mnie 22 x 30 cm) wyłożyć biszkoptami. Jagody (jeśli są mrożone) odmrozić, przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.

  2. W dużej misce zmiksować ser z cukrem pudrem śmietaną oraz ekstraktem. Masę serową podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać jagody i połączyć całość mikserem. Cienką strużką wlać połowę rozpuszczonej żelatyny cały czas miksując. Masę serowo-jagodową przelać na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  3. Drugą porcję masy serowej połączyć z pure z mango i cienką strużką wlewać pozostałą żelatynę cały czas miksując. Masę serową z mango przelać na zastygniętą masę jagodową. Wstawić do lodówki do stężenia.

  4. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Na wierzchu sernika dać jagody oraz winogrona. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń