Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to niesamowite warzywo wpisujące się w kanon jesiennej kuchni. Można z niej zrobić praktycznie wszystko. W smaku w towarzystwie przypraw korzennych jest po prostu niesamowita. Moja propozycja to sernik z mango i pieczonej dyni;) Korzystajmy z walorów jesieni i sezonowości produktów. Smacznego:)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1474
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5999
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8889
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18840
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1474
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5999
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8889
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18840
Składniki
Spód do sernika: Masło roztopić. Ciastka pokruszyć i zmiksować z kakao i roztopionym masłem. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozprowadzić i zapiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Masa: Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Następnie upiec z przyprawami, olejem i masłem wcześniej w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza do miękkości. Mango umyć, obrać, usunąć pestkę i pokroić w paski. Zmiksować z dynią na puree i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć przez około 10 minut w zimnej wodzie, podgrzać (nie gotować, ponieważ straci właściwości zagęszczające). Ser zmiksować razem z puree z dyni i mango, cukrem pudrem i żelatyną na jednolitą masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Sernik wstawić do lodówki na minimum 3 h, żeby stężał. Najlepiej sernik przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki. Na koniec udekorować mini bezami i granatem. Życzę smacznego!:)