Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zimny serniczek na upały sprawdzi się idealnie. Spód zrobiłam z pokruszonych herbatników i masła, dodałam też trochę kakao. Możecie też na spodzie ułożyć, biszkopty, delicje, lub herbatniki w całości bez kruszenia. Nie trzeba włączać piekarnika. Robiłam w tortownicy 25 cm.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Zostawić żeby lekko stężała.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Moje truskawki były duże, więc przekroiłam je na połówki.
Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem.
Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta.
Do pokruszonych ciastek dodać kakao i wlać roztopione masło.
Wszystko razem wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę herbatnikową.
Docisnąć i wyrównać.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do wystudzenia.
Co jakiś czas zamieszać.
Twaróg zmielić trzykrotnie. Można też zblendować.
Do twarogu dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować.
Śmietankę ubić na gęsty krem i dodać do sera. Jeszcze raz zmiksować.
Łyżkę masy serowej dodać do wystudzonej żelatyny i wymieszać.
Następnie wlać powoli żelatynę do masy serowej cały czas miksując.
Tak przygotowany ser przełożyć na herbatnikowy spód.
Na serze ułożyć połówki truskawek.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobi...
Odsłon: 6526
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 37
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51289
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 69
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 37
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51289
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 69
Składniki
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić żeby lekko stężała. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Moje truskawki były duże, więc przekroiłam je na połówki. Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodać kakao i wlać roztopione masło. Wszystko razem wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę herbatnikową. Docisnąć i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas zamieszać. Twaróg zmielić trzykrotnie. Można też zblendować. Do twarogu dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. Śmietankę ubić na gęsty krem i dodać do sera. Jeszcze raz zmiksować. Łyżkę masy serowej dodać do wystudzonej żelatyny i wymieszać. Następnie wlać powoli żelatynę do masy serowej cały czas miksując. Tak przygotowany ser przełożyć na herbatnikowy spód. Na serze ułożyć połówki truskawek.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Ciasto z połówkami gruszek
Proste do przygotowania i pyszne ciasto. Zawsze wychodzi i każdy jest w stani...
Odsłon: 17
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 46