Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam masło orzechowe w ciastkach :) Tak mnie coś tknęło żeby zrobić sernik z masłem orzechowym i tak oto zrodziło się ciastko na zimno, bez większego wysiłku, coś smacznego dla dużego i małego.
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 689
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 689
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Składniki
SPÓD: Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki. Tam niech sobie czeka na masę.
MASA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Uważajmy, żeby miska z czekoladą nie dotykała wody. Żelatynę zalewamy wodą i rozpuszczamy również w kąpieli wodnej. Szklankę z żelatyną wstawiam do kubka z gotującą się wodą. Śmietankę ubijamy z fixem i dodajemy serki homogenizowane. Następnie wlewamy wystudzoną dobrze czekoladę i mieszamy. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Ubijamy mikserem. Masę wykładamy na wychłodzony spód z herbatników. Wkładamy do lodówki – masa dość szybko tężeje.
WIERZCH: Masło orzechowe ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na górę naszego ciasteczka. Wygładzamy gorącą szpatułką metalową lub łyżką. Ja dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi i granatem, ale mogą to być truskawki, maliny, jagody, borówki czy co tam chcemy. SMACZNEGO :) Zapraszam na mojego bloga www.pyszotki.pl