Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki biszkopt, słodka masa z serków homogenizowanych i galaretka z kwaskowatymi mirabelkami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10756
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13085
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4834
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10756
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13085
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4834
Składniki
Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste. Wykładamy do natłuszczonej tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych). Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani galaretka nie wypłynęła nam dołem. Masa serkowa: Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała. Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy połówki mirabelek i lekko dociskamy.
Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami. Ciasto podajemy po schłodzeniu.