Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z mirabelkami

Sernik na zimno z mirabelkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2360

Dodano:

Odsłon: 117

Lekki biszkopt, słodka masa z serków homogenizowanych i galaretka z kwaskowatymi mirabelkami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masa serkowa:
  • Serek bieluch naturalny - 2szt
  • Serek waniliowy (bieluch, danio albo inny) - 2szt
  • Galaretka (u mnie agrestowa) - 1szt
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Woda - 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • Mirabelki - 250g
  • Galaretka (u mnie winogronowa) - 1szt
  • Woda - 400ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z mirabelkami

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste.

    Wykładamy do natłuszczonej tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
    Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych).

    Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani galaretka nie wypłynęła nam dołem.

    Masa serkowa:
    Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała. Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy połówki mirabelek i lekko dociskamy.

  2. Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami.

    Ciasto podajemy po schłodzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń