Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 140

Sernik na zimno z musem truskawkowym jest smaczny o każdej porze roku. Mus można przygotować z truskawek świeżych lub mrożonych.

Składniki

  • Ciasto
  • białka 3 szt
  • jajka 2 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka tortowa 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Mus truskawkowy
  • truskawki 80 dag
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • cukier do smaku
  • Masa serowa
  • ser biały 1,5 kg ( z wiaderka)
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • galaretka agrestowa 1 szt
  • żelatyna 1 łyżka
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo
  • galaretka kiwi 1/2 opakowania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

  2. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.


  3. Mus truskawkowy:
    Truskawki bez szypułek wsypać do garnka i zagotować.

  4. Wymieszać z galaretką, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku cukrem, wymieszać, odłożyć do stężenia.

  5. Na upieczony, zimny biszkopt w tortownicy wyłożyć mus truskawkowy, ( odłożyć 2-3 łyżki) włożyć do lodówki do stężenia.


  6. Masa serowa:

    Galaretkę agrestową, cytrynową i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem z wanilią i płynną galaretką agrestową. Doprawić do smaku cukrem pudrem, wymieszać.
    Galaretkę kiwi oddzielnie wymieszać w 100 ml gorącej wody, pozostawić do stężenia.

  7. Wyłożyć na biszkopt z musem truskawkowym.

  8. Ozdobić resztą musu i tężejącą galaretką kiwi, odłożyć do lodówki, schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń