Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik nie potrzebuje specjalnej reklamy. Za każdym razem kiedy go upiekę znika w zastraszającym tempie ;) Jest delikatny, kremowy i przepyszny!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4353
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4353
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Uwaga! wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie spodu: Ciasteczka Oreo wypakowujemy i oddzielamy od niech nadzienie. Następnie wrzucamy je do naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Oddzielamy 160 g na spód - resztę zostawiamy na górę. Do 160 g ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej spód wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy palcami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy serowej: Jajka roztrzepujemy krótko mikserem. Następnie dodajemy do nich twaróg - łyżka po łyżce - cały czas miksując. Na koniec dokładamy kwaśną śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i cukier. Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Tortownicę dwukrotnie owijamy folią aluminiową - sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Zagotowujemy cały czajnik wody. Przygotowujemy blaszkę większą od naszej tortownicy - wkładamy do niej owiniętą folią tortownicę, następnie dolewamy wokół niej wrzącą wodę z czajnika do połowy wysokości. Wkładamy do piekarnika sernik i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy sernik ok. 90 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
Dekoracja: Na wystudzony sernik wykładamy pozostałe pokruszone ciasteczka i wygładzamy. Dekorujemy ubitą śmietaną i kawałkami ciastek Oreo. Sernik przechowujemy w lodówce.