Do góry

Desery Przepis na:

Sernik owocowy sad

Sernik owocowy sad

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 255

W tej chwili jest tak duży wybór owoców że trudno się zdecydować które użyć w wypieku ;) nie mogąc się zdecydować na jeden owoc, postanowiłam użyć do niego większość dostępnych w tej chwili. Tak powstał sernik dla niezdecydowanych - Sernik Owocowy sad.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 30 g czerwonej porzeczki
  • 30 g czarnej porzeczki
  • 30 g borówki amerykańskiej
  • 20 g agrestu
  • 10 wiśni
  • 1 morela
  • 1 brzoskwinia
  • 4 truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik owocowy sad

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka i jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do jasnobrązowego koloru ok. 20-23 minut. Ostudzić.

  2. Białka (4 z masy serowej i 2 ze spodu ciasta, czyli razem 6 białek) ubić na sztywną pianę.

  3. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć pozostałą pianę z białek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką tak by zostały małe kawałeczki nie wymieszanej do końca piany z białek. Powstałą masę serową wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.
    Wierzch podzielić na 8 równych pół (przy pomocy wyobraźni lub patyczków do szaszłyków). Na ciasto wykładać przygotowane wcześniej owoce (umyte i osuszone).

  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160C, piec jeszcze ok 40-45 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń