Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na deser, który przywodzi na myśl wakacje, szum fal i odrobinę relaksu. Tym razem przygotujemy sernik Piña Colada. Chrupiący, lekko maślany spód idealnie pasuje do przyjemnie kokosowej masy serowej, a gęsty sos ananasowy dodaje całości świeżości i wprowadza do deseru smak owoców. Pyszny, prosty w przygotowaniu i co najważniejsze lekki jak chmurka serniczek, który ozdobi niejedno letnie spotkanie.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 219
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2838
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 66
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 219
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2838
Składniki
Dzień przed przygotowaniem sernika odłóż puszkę pełnotłustego mleka kokosowego (400 ml) do lodówki, żeby ją porządnie schłodzić. Po tym czasie można bez problemu oddzielić od siebie wodę kokosową i śmietankę, która zbierze się na górze puszki. Śmietankę na odstaw na bok, a wodę podgrzej do chwili, kiedy zacznie się lekko gotować. Wtedy przelej ją do niewielkiego dzbanka i dodaj do niej 18 g żelatyny. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia proszku, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie zajmij się spodem sernika. Do dużego woreczka strunowego przełóż 250 g ciastek. Woreczek prawie całkowicie zamknij, zostawiając około centymetrową szparę, przez którą będzie mogło uciekać powietrze. Ciasteczka rozbij przy pomocy wałka do uzyskania drobnego proszku.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciastek 50 g wiórków kokosowych i 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, tylko do równego rozprowadzenia wiórków i masła. Przesyp zawartość woreczka do formy o wymiarach 18 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozbite ciastka rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni blaszki, a następnie ugnieć je przy pomocy szklanki o płaskim dnie, do uzyskania równego zwartego spodu. Formę z gotowym spodem odstaw na czas przygotowania masy kokosowej.
Do średniej miski przelej 250 g dobrze schłodzonej śmietanki (36%) i dodaj do niej 100 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij na ¾, to znaczy do momentu, w którym śmietanka wyraźnie zgęstnieje i co najmniej podwoi swoją objętość, ale nie będzie jeszcze całkowicie sztywna. Ubijanie najlepiej zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości śmietanki. Po uzyskania odpowiedniej konsystencji odstaw naczynie do lodówki.
Do osobnej, dużej miski przełóż 750 g serka śmietankowego, oddzieloną wcześniej od wody śmietankę kokosową i 50 g Malibu, które wzmocni kokosowy smak sernika. Postaraj się, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy miksera, tylko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie powinno zająć to zbyt długo; około dwie, trzy minuty mieszania wystarczą. Po połączeniu składników warto oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Do tak przygotowanej masy serowej dodaj zahartowaną żelatynę. Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj zawartość naczynia do uzyskania jednolitego płyn, a następnie dodaj go do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość miski na średnich obrotach miksera. W ten sposób bez problemu rozprowadzisz wodę kokosową w masie, dzięki czemu nie utworzą się w niej nieprzyjemne grudy. Po dodaniu całej żelatyny mieszaj całość jeszcze przez około 30 sekund, a następnie odstaw mikser. Nie będzie nam już potrzebny.
Do masy serowej dodaj ubitą wcześniej śmietankę i ostrożnie rozprowadź ją w masie przy pomocy sylikonowej szpatułki. Postaraj się to zrobić delikatnie, żeby nie wybić powietrza wtłoczonego w śmietankę w trakcie ubijania. Z drugiej strony, zrób to dosyć sprawnie, bo zimna śmietanka może sprawić, że masa zacznie niemal natychmiast tężeć. Może się tak stać zwłaszcza, jeśli Twój ser i śmietanka kokosowa były chłodne.
Gotową masę kokosową przelej na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni, a następnie wyrównaj wierzch. Po przelaniu masy do formy odłóż ją do lodówki, do momentu, kiedy wierzch masy serowej się zestali.
W tym czasie zajmuję się sosem ananasowym. Do szklanki przelej około 50 ml zimnej wody i dodaj do niej 15 g skrobi ziemniaczanej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia skrobi w płynie, a następnie odstaw na bok.
Do średniej wielkości rondelka przelej zawartość jednej puszki ananasa (400 g). Ważne, żeby był w soku, a nie w syropie, bo inaczej całość może wyjść za słodka. Zawartość naczynia zblenduj na gładką masę, dodaj 30 g drobnego białego cukru i krótko wymieszaj całość, tylko do jego rozpuszczenia.
Naczynie z ananasem postaw na średnim ogniu i doprowadź sos do lekkiego wrzenia. Warto od czasu do czasu przemieszać sos, choćby po to, żeby cukier i ananas się nie przypaliły. W innym wypadku całość może nabrać nieprzyjemnego gorzkiego posmaku, przez co trzeba będzie zacząć od nowa. Kiedy sos zacznie się delikatnie gotować, zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie i dodaj do niego wodę ze skrobią, stale mieszając. Po rozprowadzeniu płynu w sosie zwiększ grzanie ponownie na średnie i gotuj przez około 3 – 4 minuty, dalej mieszając, do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Sos zgęstnieje dosyć szybko, ale warto go przez chwilę pogotować, żeby pozbyć się smaku surowej skrobi. Po 4 minutach zdejmij rondelek z ognia i odstaw w chłodne miejsce, do całkowitego wystudzenia. Godzina powinna wystarczyć.
Kiedy sos jest już neutralny w dotyku, wylej go na lekko ścięty wierzch sernika i delikatnie rozprowadź przy pomocy sylikonowej szpatułki po całej powierzchni ciasta. Na tym etapie sos może być już lekko gęsty, ale nadal powinien być na tyle płynny, że bez problemu rozprowadzisz go na serze. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej i zgęstnienia sosu.
Smacznego!