Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pod makową pierzynką

Sernik pod makową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 1560

Dodano:

Odsłon: 1162

Sernik smakował każdemu.

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Kostka margaryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera białego
  • 2 całe jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kostka margaryny
  • MASA MAKOWA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 białek
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik pod makową pierzynką

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao przesiać na stolnicę.Dodać margarynę i cukier puder. Posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 włożyć na 30 min. do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozłożyć na blaszce.

  2. Masa serowa: Masło stopić i ostudzić. Dodać i dokładnie wymieszać z serem. Następnie dodawać po 1 żółtku i wsypać budyń Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.Pianę powoli i delikatnie wymieszać z masą serową.Całość wylać na ciasto w blasze.

  3. Masa makowa: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, mak i wszystko delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę delikatnie przełożyć na masę serową.
    Na masę makową zetrzeć na tarce zamrożoną część ciasta.
    Piec ok.60 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 grudnia 2018 Moje ulubione ciacho :) Super się prezentuje z dodatkiem maku i tą kruszonką na wierzchu. 2 w 1, pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń