Do góry

Desery Przepis na:

Sernik porzeczkowy

Sernik porzeczkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 586

Delikatny i puszysty sernik na zimno. Lekko kwaskowaty, z nutą czarnej porzeczki. Gładka, nie za słodka masa z sera, idealnie komponuje się z orzeźwiającym smakiem porzeczki.

Składniki

  • Jajka 3 szt.
  • Mąka tortowa 3 łyżki
  • Cukier 2 łyżki
  • Olej 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Ser twarogowy z wiaderka 1 kg
  • Śmietanka 36% 400 ml
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Dżem z czarnej porzeczki 1 słoik (220 g)
  • Niebieska galaretka 1 paczka
  • Herbata z czarnej porzeczki 1 saszetka
  • Wrzątek 750 ml
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik porzeczkowy

Przygotowanie

  1. Na początek zaparz w szklance herbatę porzeczkową i odstaw do wystygnięcia. Nie słodź. Napar posłuży potem do nasączenia biszkopta. Jeśli nie masz w domu herbaty porzeczkowej i nie chcesz kupować całego opakowania do jednego przepisu. Możesz wykorzystać inną herbatę o kwaskowym smaku - np. z hibiskusa lub z owoców leśnych.

  2. Jedno opakowanie niebieskiej galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Wystudzona galaretka posłuży potem do polania wierzchu sernika.

  3. W kolejnym etapie przygotuj biszkopt. Przepis jest idealny na okrągłą blaszkę o średnicy 24 centymetrów. Sernik wychodzi bardzo wysoki. Więc mniejsza blaszka może być za mała.

    Aby przygotować biszkopt oddziel białka od żółtek. Żółtka odstaw do mniejszej miseczki, a białka wbij do dużej miski, w której powstanie masa na biszkopt.

    Wstępnie ubij jajka z solą. Nie powinno to trwać dłużej niż dwie minuty. Po chwili, cały czas ubijając, dodaj cukier. Kiedy białko zrobi się sztywne, dodaj żółtka oraz olej i zmiksuj wszystko razem.

    Do powstałej masy przesiej mąkę, tym razem nie używaj już miksera, tylko wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką.

    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Wyrównaj wierzch i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

    Po 20 minutach nie wyciągaj biszkopta od razu z piekarnika. Uchyl lekko drzwiczki i odczekaj kilka minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i odstaw do wystygnięcia.

    Biszkopt nie będzie zbyt wysoki, ale taki właśnie ma być, gdyż służy tylko za spód i nie będziesz go przekrajać. Nie może więc być zbyt gruby.

  4. W dużej misce zmiksuj ze sobą kilogram sera z 3/4 szklanki cukru pudru. Według mnie jest to idealna proporcja składników. Masa wychodzi tylko delikatnie słodka i nie jest zbyt mdła, świetnie komponuje się z kwaskowatością porzeczek. Jeśli jednak chcesz bardziej słodką wersję, wtedy dodaj całą szklankę cukru pudru.

  5. W rondelku zagotuj 400 ml śmietanki 36%. Zdejmij śmietankę z kuchenki i od razu, ale powoli, dodaj do niej żelatynę. Mieszaj dokładnie, aby nie porobiły się grudki. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstaw śmietankę na ok. 5 minut.

  6. Po 5 minutach ponownie wymieszaj śmietankę, aby sprawdzić, czy nie powstały żadne grudki. Jeśli takie się pojawiły, możesz przelać śmietankę przez grube sito. Następnie połącz śmietankę z masą serową. Najlepiej wymieszać wszystko drewnianą łyżką.

  7. Po przygotowaniu masy serowej, nasącz biszkopta naparem z herbaty. Ilość zużytej herbaty zależy od tego, jak bardzo wilgotny ma być Twój biszkopt. Ja zużyłam ok. 100 ml naparu i biszkopt wyszedł średnio wilgotny. Jeśli lubisz bardziej "mokre" spody, wykorzystaj trochę więcej naparu.

  8. Na nasączony biszkopt wyłóż całą masę serowo-śmietankową i dokładnie wygładź wierzch. Włóż sernik do lodówki na ok. 15 minut, aby masa trochę stężała.

  9. Następnie wysmaruj wierzch sernika całym słoikiem dżemu porzeczkowego. Ja użyłam dżemu 100% z owoców, bez dodatku cukru. Dzięki temu sernik nabiera bardziej kwaskowatego i świeżego smaku. Jeśli wolisz wersję słodszą, użyj dżemu słodzonego.

  10. Na warstwę dżemu wylej przygotowaną wcześniej niebieską galaretkę. Włóż sernik do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń