Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11246
Dodano: 26.05.2013
Odsłon: 15317
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zmielić herbatniki, połączyć je z cukrem pudrem i stopionym masłem. Wymieszaać energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm, dokładnie dociskając. Tortownicę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Miętę oraz 2 łyżki cukru zmiksować blenderem, a do powstałej pasty dodać krople miętowe.
Twaróg, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieścić jednocześnie w misce i zmiksować na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę). Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część masy zmiksować jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem.
Jeszcze do zimnego piekarnika wstawić płaskie naczynie żaroodporne do którego wlać wrzątek (wody powinno być około 2 cm). Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Na schłodzony spód z herbatników wylać na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylać najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszyć ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę.
Do nagrzanego piekarnika wstawić sernik i piec około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa.
Sernik studzić ok. 1 godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Po wyjęciu całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień nałożyć na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem pudrem i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdjąć obręcz tortownicy. Smacznego :-)
P.S. Przepis pochodzi z blogu "Gotuję, bo lubię"
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Maudie 27 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Ten serniczek musi być przepyszny.Takiego jeszcze nie jadłam i ta mięta....już czuję ten smak:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mamusia 27 maja 2013Zgłoś do usunięcia
a może by tak dodać likieru miętowego , bo krople miętowe będą za mocne ciut barwnika spożywczego i będzie lekko zielony Odpowiedzi: 3 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Zazula1 27 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Muszę go upiec,ciekawa jestem jak smakuje tym bardziej,że bardzo lubię miętę:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

MP3-ka 26 maja 2013Zgłoś do usunięcia
wygląda smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz