Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik śmietanowy"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Składniki
Jajka umyj, rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.
Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę.
Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.
Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na koniec wsyp pokrojone na kawałki suszone morele. Masę przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 90 min w 180 st. Polewę rozpuść wg przepisu. Sernik ozdób polewą, płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety