Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym różni się sernik staropolski od pieczonych współcześnie? Przepis na to tradycyjne ciasto nie uległ przez wieki poważnym zmianom. Dziś jednak, piekąc serniki, najczęściej „idziemy na skróty” – kupujemy mielony ser w wiaderku, który z prawdziwym twarogiem ma niewiele wspólnego. Wystarczy zmienić ten jeden składnik, by wrócić do smaku, którzy wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Jak twierdzą historycy, w czasach Rzeczpospolitej Szlacheckiej, wytwarzany na...
Odsłon: 4361
Makowe wypieki są idealne na Święta Bożego Narodzenia, choć wszyscy miłośnicy...
Odsłon: 58806
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 47
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37741
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10804
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 47
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37741
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10804
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieć na stolnicy na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Około 2/3 ciasta wyłóż spód prostokątnej formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj białkiem jajka (możesz wykorzystać jedno z jajek do sernika) i podpiecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
W maszynce do mięsa zmiel trzykrotnie twaróg z dodatkiem masła. Do uzyskanej masy dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Połącz z sypkim budyniem i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj z masą twarogową.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą z twarogu i żółtek. Przelej masę do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj. Z reszty ciasta kruchego uformuj cienkie wałeczki. Obtocz je w mące i ułóż „w kratkę” na wierzchu sernika.
Wstaw sernik staropolski na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około godzinę. Gdyby wierzch zanadto się zrumienił, przykryj go folią aluminiową (otwórz piekarnik dosłownie na kilka sekund, by sernik nie opadł w trakcie pieczenia. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z białą czekoladą
Desery
Brownie z fasoli i bananów
Desery
FAWORKI
Desery
Sernik papieski
Sernik z białą czekoladą
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 47
Brownie z fasoli i bananów
Smaczne i zdrowie brownie z fasoli i bananów to ciekawa alternatywa dla trady...
Odsłon: 95