Czym różni się sernik staropolski od pieczonych współcześnie? Przepis na to tradycyjne ciasto nie uległ przez wieki poważnym zmianom. Dziś jednak, piekąc serniki, najczęściej „idziemy na skróty” – kupujemy mielony ser w wiaderku, który z prawdziwym twarogiem ma niewiele wspólnego. Wystarczy zmienić ten jeden składnik, by wrócić do smaku, którzy wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Sernik staropolski
Składniki
Kruche ciasto
- 400 g mąki pszennej ( 2-3 łyżki do „kratki” na wierzch)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g rodzynków
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki
Kruche ciasto
- 400 g mąki pszennej ( 2-3 łyżki do „kratki” na wierzch)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g rodzynków
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieć na stolnicy na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Około 2/3 ciasta wyłóż spód prostokątnej formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj białkiem jajka (możesz wykorzystać jedno z jajek do sernika) i podpiecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
W maszynce do mięsa zmiel trzykrotnie twaróg z dodatkiem masła. Do uzyskanej masy dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Połącz z sypkim budyniem i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj z masą twarogową.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą z twarogu i żółtek. Przelej masę do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj. Z reszty ciasta kruchego uformuj cienkie wałeczki. Obtocz je w mące i ułóż „w kratkę” na wierzchu sernika.
Wstaw sernik staropolski na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około godzinę. Gdyby wierzch zanadto się zrumienił, przykryj go folią aluminiową (otwórz piekarnik dosłownie na kilka sekund, by sernik nie opadł w trakcie pieczenia. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 188

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 206
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 123
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 188

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 206
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 123



Składniki
- 400 g mąki pszennej ( 2-3 łyżki do „kratki” na wierzch)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g rodzynków
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotuj ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieć na stolnicy na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Około 2/3 ciasta wyłóż spód prostokątnej formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj białkiem jajka (możesz wykorzystać jedno z jajek do sernika) i podpiecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
W maszynce do mięsa zmiel trzykrotnie twaróg z dodatkiem masła. Do uzyskanej masy dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Połącz z sypkim budyniem i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj z masą twarogową.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą z twarogu i żółtek. Przelej masę do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj. Z reszty ciasta kruchego uformuj cienkie wałeczki. Obtocz je w mące i ułóż „w kratkę” na wierzchu sernika.
Wstaw sernik staropolski na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około godzinę. Gdyby wierzch zanadto się zrumienił, przykryj go folią aluminiową (otwórz piekarnik dosłownie na kilka sekund, by sernik nie opadł w trakcie pieczenia. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Pyszotka:)
Kiedyś tylko używano twarogu do zmielenia, sernik wychodził wspaniały, pamiętam biały ser jak ze wsi przywoziłam to dopiero była radocha . Serniczek pychotka kusi jak smakiem tak i wyglądem.;)Super.
Smakowity sernik :)
Pyszny sernik;) to prawda nie da się porównać smaku sernika do którego użyjemy twarogu trzykrotnie zmielonego z tym który upieczemy z serem z wiaderka;)