Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym różni się sernik staropolski od pieczonych współcześnie? Przepis na to tradycyjne ciasto nie uległ przez wieki poważnym zmianom. Dziś jednak, piekąc serniki, najczęściej „idziemy na skróty” – kupujemy mielony ser w wiaderku, który z prawdziwym twarogiem ma niewiele wspólnego. Wystarczy zmienić ten jeden składnik, by wrócić do smaku, którzy wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6283
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6283
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieć na stolnicy na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Około 2/3 ciasta wyłóż spód prostokątnej formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj białkiem jajka (możesz wykorzystać jedno z jajek do sernika) i podpiecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
W maszynce do mięsa zmiel trzykrotnie twaróg z dodatkiem masła. Do uzyskanej masy dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Połącz z sypkim budyniem i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj z masą twarogową.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą z twarogu i żółtek. Przelej masę do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj. Z reszty ciasta kruchego uformuj cienkie wałeczki. Obtocz je w mące i ułóż „w kratkę” na wierzchu sernika.
Wstaw sernik staropolski na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około godzinę. Gdyby wierzch zanadto się zrumienił, przykryj go folią aluminiową (otwórz piekarnik dosłownie na kilka sekund, by sernik nie opadł w trakcie pieczenia. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.