Do góry

Desery Przepis na:

Sernik toffi

Sernik toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1723

Dodano:

Odsłon: 2331

Z różnymi nazwami tego sernika można się spotkać - Toffi, Kajmakowy, Krówkowy, ale nie ważne jak go nazwiemy, istotne jest to że jest przepyszny, o aksamitnej konsystencji. Mi najbardziej smakuje z własnoręcznie przygotowaną odrobine soloną masą toffi, którą również polany jest wierzch sernika

Składniki

  • Ciasto kruche: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła
  • szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka
  • Masa toffi: 1 litr mleka 3,2% tłuszczu 260 dag masła
  • 300 dag cukru 2 łyżki kakao spora szczypta soli
  • Sernik: 1kg białego sera 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka - plus 2 białak które zostały z ciasta kruchego 3/4 szklanki masy tof
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżeli masę toffi przygotowujemy własnoręcznie, najlepiej zacząć od jej zrobienia, ponieważ przygotowanie jej zajmuje najwięcej czasu.

    Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę, ciastem wyłożyć spód blachy.

  2. Masa toffi:
    Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 40 minut. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat.

  3. Sernik:
    Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń oraz ¾ szklanki przestygniętej masy toffi i wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
    Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C, pozostawić do przestygnięci.
    Sernik polać pozostałą masą toffi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń