Do góry

Desery Przepis na:

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1415

Dodano:

Odsłon: 3314

Sernik idealny, mocno wilgotny, puszysty, aksamitny, bez zbędnych dodatków.

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik tradycyjny

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie.

  2. Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową.

  3. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po ok 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki).

    Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń