Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik waniliowy pod kołderką z gruszek"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Cztery gruszki umyj, osusz, obierz. Pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ potnij w kostkę i skrop wódką (ew. likierem).
Masło utrzyj z 2/3 szkl. cukru, cukrem waniliowym i kolejno wbijanymi jajkami. Dodaj twaróg oraz proszek budyniowy. Wrzuć pokrojone gruszki. Masę serową wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 70 minut.
Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.
Dwie gruszki umyj, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni stop resztę cukru. Karmel wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Włóż gruszki i smaż je 2 minuty. Ułóż na wierzchu upieczonego sernika. Odstaw do wystudzenia.Źródło: Naj