Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wyśmienity

Sernik wyśmienity

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 384

Sernik wyśmienity to sernik śmietankowy z migdałową nutą. Zrobiłam go w kruchym cieście z dodatkiem mielonych płatków migdałowych.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mielonych płatków migdałowych
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 2 żółtka
  • 100g zimnego masła
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 250g tłustego białego sera
  • 280g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 100g miękkiego masła
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 plaska łyżka kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik wyśmienity

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sernika rozpoczęłam od przygotowania ciasta. Do miski wsypałam mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, zmielone płatki migdałowe i proszek budyniowy. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać trochę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na minimum 2-3 godziny. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na spód starłam większą część ciasta i ugniotłam je, wylepiając dokładnie tortownicę. Tortownicę z ciastem odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serek waniliowy i razem zblendowałam na jednolitą masę. Jeśli nie macie blendera można ser przepuścić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę a następnie zmiksować z serkiem waniliowym. Do zmiksowanego sera dodałam miękkie masło i ponownie zmiksowałam do połączenia. żółtka oddzieliłam od białek. żółtka utarłam z cukrem, a białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek z cukrem dodałam ser wymieszany z masłem i zmiksowałam na jednolitą masę. Następnie do masy serowej wmiksowałam budyń w proszku i kaszę manną. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam całość drewniana łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z sernikiem wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w formie. Gdy wystygł, schłodziłam go dodatkowo w lodówce. Sernika nie polewałam czekoladą bo sam w sobie jest wystarczająco słodki i smaczny. Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń