Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ananasem na cieście biszkoptowym

Sernik z ananasem na cieście biszkoptowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 351

Dodano:

Odsłon: 567

Delikatny sernik z owocami

Składniki

  • Jajka (średnie) - 4 szt.
  • Cukier - 16 dag
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ananas krojony w kostkę - 1 puszka (585 g)
  • Ser na sernik - 1 kg (wiaderko)
  • Serek homogenizowany waniliowy - 2 szt. (opakowanie 135 g)
  • Śmietanka 30% - 200 ml
  • Jajka - 5 szt.
  • Cukier - 1 szklanka
  • Budyń śmietankowy - 2 szt.
  • Skórka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blachę do pieczenia (25x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier (16 dag) cały czas ubijając. Żółtka ubijamy oddzielnie, dodajemy do ubitych białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.

  3. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Do garnka wybijamy 5 jajek i stopniowo dodając szklankę cukru, ucieramy na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo ser, serek homogenizowany, budyń oraz śmietankę, cały czas ucierając, aż do wyczerpania składników.

  4. Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę skrojonego ananasa. Przykrywamy masą serową. Na wierzch układamy resztę ananasa i posypujemy skórką z pomarańczy.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie "góra" (dół pozostaje wyłączony aby nie spalić spodu). Pieczemy około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń