Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z białą czekoladą udekorowany w stylu wielkanocnego mazurka. Przepis pochodzi z 416. odcinka programu "Ewa gotuje".
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456782
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1212
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456782
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1212
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Składniki
Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką i skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować.
Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.
Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową, prażonymi migdałami i lukrem.
Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć.