Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny

Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 1451

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misie blendera umieść Oreo i zmiksuj na gładką masę. Przesyp do miski i rozetrzyj między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklep do dna i boków na wysokość około 2-3 cm. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Twaróg wymieszaj z serkiem mascarpone i odstaw na bok. W małym garnuszku umieść śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzej na małym/średnim ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj połowę sera, wymieszaj i dodaj resztę sera. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód i wyrównaj. Ułóż owoce i włóż do lodówki. Sernik jest gotowy do spożycia już po kilku godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Smacznego! :)

  3. WAŻNE: Przed zakupem czekolady SPRAWDŹ JEJ WAGĘ na opakowaniu. Niektóre znane marki produkują tabliczki o wadze 90 g zamiast 100 g. Jeżeli kupimy takie tabliczki, czekolady będzie za mało, a nadzienie będzie bardzo płynne i CIASTO NIE WYJDZIE..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń