Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskiwniami i bezą

Sernik z brzoskiwniami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 3994

Polecam Wam pyszny sernik z brzoskwiniami,bezą i kruszonką.Palce lizać :).

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1kg sera mielonego lub tego z wiaderka
  • 1 budyń waniliowy
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • puszka brzoskwiń
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z brzoskiwniami i bezą

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujemy kruche ciasto.Na stolnicę wysypujemy mąkę ,cukier puder i proszek do pieczenia.Mieszamy aż wszystko się połączy.Następnie dodajemy masło,kroimy nożem,dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.
    Cisto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz.do lodówki.
    Teraz czas na masę serową.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,następnie partiami dodajemy ser.Na koniec dodajemy budyń w proszku.Blaszkę (u mnie 36x25) wykładamy papierem do pieczenia ,na dno zetrzeć na tarce połowę schłodzonego ciasta.Na ciasto wykładamy masę serową Brzoskwinie osączamy na sitku,kroimy na male kawałki i układamy na masie serowej.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,partiami dodajemy cukier,miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści.Taką białkową pianę wykładamy na brzoskwinie.
    Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 50-60 min.Po tym czasie sernik zostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń