Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najbardziej popularnych i lubianych połączeń smakowych idących w parze z twarogiem. W mojej wersji przepis ten na pewno zapadnie Wam w pamięć
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1486
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2989
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1070
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1846
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1486
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2989
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1070
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1846
Składniki
Masło, żółtka, cukier i śmietanę zagniatamy lub miksujemy na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto przed pieczeniem chłodzimy minimum godzinę w lodówce. Dużą formę z wysokimi brzegami smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Resztki ciasta, które mogą pozostać – ostawiamy.
Wszystkie składniki poza mąką i brzoskwiniami miksujemy krótko, aby masy zbędni nie napowietrzyć. Na końcu dodajemy mąkę i masę wylewamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w dowolny sposób – na plasterki lub w kostkę i układamy na cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu aż masa się zetnie, wtedy wykładamy bezę i kruszonkę.
Połowę cukru wraz z wodą zagotowujemy – woda powinna odparować co najmniej w 1/3. Ważne jest aby syrop był na prawdę gorący inaczej białka opadną. W międzyczasie ubijamy je dodając pozostały cukier, gdy ten się rozpuści wlewamy syrop, a pianę wykładamy na sernik i przykrywamy kruszonką. Temperaturę można zwiększyć do 180 stopni.
Pozostałości ciasta, kokos oraz masło zagniatamy w palcach – ścieramy na tarce lub kruszymy w dłoniach i posypujemy bezę. Zapiekamy do zrumieniania. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, posypujemy cukrem pudrem przed podaniem i kroimy, gdy jest już całkowicie zimny.