Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami, beza i kokosowa kruszonką

Sernik z brzoskwiniami, beza i kokosowa kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3212

Dodano:

Odsłon: 21012

Jedno z najbardziej popularnych i lubianych połączeń smakowych idących w parze z twarogiem. W mojej wersji przepis ten na pewno zapadnie Wam w pamięć

Składniki

  • ciasto
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (z wiaderka lub zmielony)
  • 40 dag serka homogenizowanego waniliowego (porządnego, gęstego)
  • 2 zółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 3 czubate łyżki maki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • brzoskwinie z jednej puszki
  • Beza:
  • woda z puszki po brzoskwiniach
  • 20 dag cukru
  • 6 białek
  • Kruszonka:
  • resztki ciasta ze spodu
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag masła
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, żółtka, cukier i śmietanę zagniatamy lub miksujemy na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto przed pieczeniem chłodzimy minimum godzinę w lodówce. Dużą formę z wysokimi brzegami smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Resztki ciasta, które mogą pozostać – ostawiamy.

  2. Wszystkie składniki poza mąką i brzoskwiniami miksujemy krótko, aby masy zbędni nie napowietrzyć. Na końcu dodajemy mąkę i masę wylewamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w dowolny sposób – na plasterki lub w kostkę i układamy na cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu aż masa się zetnie, wtedy wykładamy bezę i kruszonkę.

  3. Połowę cukru wraz z wodą zagotowujemy – woda powinna odparować co najmniej w 1/3. Ważne jest aby syrop był na prawdę gorący inaczej białka opadną. W międzyczasie ubijamy je dodając pozostały cukier, gdy ten się rozpuści wlewamy syrop, a pianę wykładamy na sernik i przykrywamy kruszonką. Temperaturę można zwiększyć do 180 stopni.

  4. Pozostałości ciasta, kokos oraz masło zagniatamy w palcach – ścieramy na tarce lub kruszymy w dłoniach i posypujemy bezę. Zapiekamy do zrumieniania. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, posypujemy cukrem pudrem przed podaniem i kroimy, gdy jest już całkowicie zimny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń