Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najbardziej popularnych i lubianych połączeń smakowych idących w parze z twarogiem. W mojej wersji przepis ten na pewno zapadnie Wam w pamięć
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105819
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2045
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105819
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2045
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Składniki
Masło, żółtka, cukier i śmietanę zagniatamy lub miksujemy na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto przed pieczeniem chłodzimy minimum godzinę w lodówce. Dużą formę z wysokimi brzegami smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Resztki ciasta, które mogą pozostać – ostawiamy.
Wszystkie składniki poza mąką i brzoskwiniami miksujemy krótko, aby masy zbędni nie napowietrzyć. Na końcu dodajemy mąkę i masę wylewamy na ciasto. Brzoskwinie kroimy w dowolny sposób – na plasterki lub w kostkę i układamy na cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu aż masa się zetnie, wtedy wykładamy bezę i kruszonkę.
Połowę cukru wraz z wodą zagotowujemy – woda powinna odparować co najmniej w 1/3. Ważne jest aby syrop był na prawdę gorący inaczej białka opadną. W międzyczasie ubijamy je dodając pozostały cukier, gdy ten się rozpuści wlewamy syrop, a pianę wykładamy na sernik i przykrywamy kruszonką. Temperaturę można zwiększyć do 180 stopni.
Pozostałości ciasta, kokos oraz masło zagniatamy w palcach – ścieramy na tarce lub kruszymy w dłoniach i posypujemy bezę. Zapiekamy do zrumieniania. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, posypujemy cukrem pudrem przed podaniem i kroimy, gdy jest już całkowicie zimny.