Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sernik idealny. Sernik z brzoskwiniami i bezą to jeden z moich ulubionych serników. Delikatny, kremowy i puszysty sernik na kruchym spodzie. Rewelacja!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 17998
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 673
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 17998
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 673
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Sernik najlepiej jest zacząć od zrobienia kruchego ciasta: do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, proszek, masło i całość posiekać nożem, aż uzyskamy efekt kruszonki. Następnie do ciasta dodać żółtka i zagnieść na gładkie spójne ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Druga cześć ciasta wyłożyć na dnie dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Moja blacha o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i blachę z ciastem również włożyć do lodówki.
W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi zrobić masę serową: jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i dodatkiem soli. Do utartych jajek dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło, śmietanę i budyń. Całość dobrze wymieszać.
Schłodzoną blachę z ciastem wyjąc z lodówki i ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 15 minut. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu masy serowej ułożyć odsączone z zalewy brzoskwinie.
Następnie zrobić bezę: białka zmiksować z dodatkiem szczypty soli i cukrem na sztywną pianę. Gotowe białka równo ułożyć na brzoskwiniach i na sam wierzch zetrzeć drugą cześć kruchego ciasta. Sernik piec w 170 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około godzinę. Przestudzone ciasto można na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!