Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię serniki. Piekę je dość często. Żeby nie było nudno, co jakiś czas kombinuję z dodatkami. Tym razem, dodałam chałwę.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3951
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415396
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2546
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3951
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415396
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2546
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ubitych jajek. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Wylać na blachę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, 20 minut Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, partiami dodawać ser. Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę ziemniaczaną i wlać roztopione masło. Zmiksować. Chałwę pokruszyć i dodać do masy serowej Zmiksować tylko chwilę, na najniższych obrotach miksera. Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać łyżką. Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Piec w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni, godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po dwóch godzinach, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.