Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z chałwą

Przepis dnia 2019-08-29
Sernik z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 9972

Bardzo lubię serniki. Piekę je dość często. Żeby nie było nudno, co jakiś czas kombinuję z dodatkami. Tym razem, dodałam chałwę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg sera na sernik (miałam w wiaderku)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g. roztopionego masła
  • 200 g. chałwy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
    i kakao. Wsypać do ubitych jajek.
    Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
    Wylać na blachę, posmarowaną margaryną
    i posypaną bułką tartą.
    Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, 20 minut
    Odstawić do wystudzenia.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, partiami dodawać ser. Kiedy składniki się połączą,
    dodać mąkę ziemniaczaną i wlać roztopione masło. Zmiksować.
    Chałwę pokruszyć i dodać do masy serowej
    Zmiksować tylko chwilę, na najniższych obrotach miksera.
    Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać łyżką.
    Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt.

  3. Piec w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni, godzinę. Po tym czasie,
    wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po dwóch godzinach, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia.
    Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń