Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z frużeliną malinową.

Sernik z frużeliną malinową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 979

Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować z połowy porcji. Uwielbiam serniki :)

Składniki

  • Frużelina malinowa:
  • 6 szklanek świeżych malin
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 15 dag masła lub margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Frużelina malinowa: Maliny płuczmy i dokładnie osuszamy. Przekładamy do garnka, wsypujemy oba cukry i zagotowujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i gotujemy do zgęstnienia. Frużelinę studzimy.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i ucieramy.

  3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie na masę serową wykładamy ,,kupkami'' lekko wystudzoną frużelinę.

  4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

  5. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.


    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń