Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Sernik z jabłkami i karmelem
  • Desery
  • Przepis na

Sernik z jabłkami i karmelem

12.10.2024 Odsłon: 40121
5.0 (104 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przyjemnie kremowy sernik z jabłkami, na lekko cynamonowym spodzie z ciasteczek. Sernik wychodzi nie za słodki, przyjemnie gładki, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami wanilii. Jabłka wyraźnie nabierają słodyczy, kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami, a wszystko to pod wynoszącym całość na kolejny poziom karmelem. Według mnie jest to fantastyczna propozycja na jesienne wieczory z książką i herbatą!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 50

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2365

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2629

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 891

do 15 min 15 min
9
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 207

do 30 min 30 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 792

do 15 min 15 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 50

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2365

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2629

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 891

do 15 min 15 min
9
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 207

do 30 min 30 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 792

do 15 min 15 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Sernik z jabłkami i karmelem
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Spód
  • 300 g ciastek
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
  • 100 g masła
  • 100 g (ok. 0,5 szklanki) cukru
  • 3 duże jajka
  • 750 g twarogu pełnotłustego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
Jabłka
  • Ok 300 g jabłek (po obraniu)
  • 30 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kruszonka
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 100 g słonego karmelu
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie sernika zacznij od spodu. Do dużego woreczka strunowego przełóż 300 g ciastek. Woreczek strunowy zamknij prawie całkowicie, zostawiając około centymetrową szczelinę, przez którą ucieknie powietrze. Rozbij ciastka przy pomocy wałka do uzyskania konsystencji sypkiego piasku i pozbycia się wszelkich grudek. Dodaj wtedy do ciastek łyżeczkę cynamonu i 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Całość ugniataj przez chwilę do równego rozprowadzenia cynamonu i masła w ciasteczkach.

2

Tak przygotowaną bazę sernika przesyp na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Proszek rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni, a następnie ugnieć szklanką do uzyskania zwartego, równego spodu. Formę z gotową bazą ciasta wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

3

Do niewielkiej miseczki wsyp 60 g mąki pszennej i 30 g brązowego cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do pozbycia się grudek. Po wymieszaniu cukru i mąki dodaj do nich 30 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w składniki suche palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Nie rób tego za długo, żeby nie ogrzać zbytnio masła – minuta powinna wystarczyć. Tak przygotowaną kruszonkę na chwilę odstaw.

4

Do dużej miski przełóż 300 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę kwaśnych jabłek. Dodaj do nich łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 30 g brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj do pokrycia owoców sokiem i przyprawami. Tak przygotowane jabłka odstaw na czas przygotowania masy serowej.

5

Do osobnej, dużej miski przełóż 100 g pokrojonego w kostkę, miękkiego masła i dodaj do niego 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jasnej, puszystej masy. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć masło, jajka i ser z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Warto ten krok powtarzać co jakiś. Da nam to pewność, że wszystkie składniki łączą się ze sobą tak jak powinny.

6

Po oczyszczeniu ścianek miski dodaj do masła 3 duże żółtka. Żółtka dodawaj to po jednym naraz i za każdym razem dokładnie połącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. Nie zajmie to dużo czasu, około 30 sekund na żółtko powinno wystarczyć.

7

Po dodaniu wszystkich żółtek nadchodzi czas na 750 g mielonego twarogu. Ser dodawaj po łyżce na raz i za każdym razem dokładnie ucieraj masę na średnio niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Po wykorzystaniu całego twarogu dodaj do masy łyżeczkę pasty waniliowej i jedno opakowanie budyniu waniliowego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w masie serowej.

8

Do osobnej miski przelej 3 białka dużych jaj. Ubij je przy pomocy miksera, do chwili, aż łopatki robota zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad, i zacznij dodawać do białek 50 g drobnego białego cukru. Rób to partiami, po około łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj białka na średnio wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Około 30 sekund na porcję powinno wystarczyć. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się lśniące i na tyle sztywne, że bez problemu można odwrócić miski do góry dnem.

9

Gotowe białka dodaj do przygotowanej przed chwilą masy serowej. Zrób to w trzech partiach, po dwie, trzy łyżki naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz je z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, żeby nie wybić z nich zbyt wiele powietrza.

10

Gotową masę serową ostrożnie przelej na schłodzony, ciastkowy spód i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni formy. Na masę serową wyłóż przygotowane wcześniej jabłka. Na końcu pokryj wszystko grubą warstwą kruszonki.

11

Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 60 minut. Jeśli sernik będzie zbyt szybko nabierał koloru, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.

12

Po 60 minutach wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na godzinę lub dwie, do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wystudź całkowicie i odłóż do lodówki na noc, do pełnego zestalenia.

13

Następnego dnia polej górę ciasta 100 g słonego karmelu.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki