Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jabłkiem

Sernik z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 536 Ocena: 4748

Dodano:

Odsłon: 2828

Ten sernik jest pyszny i bardzo szybki do zrobienia. Przygotowanie tego sernika zajmuje dokładnie kilkanaście minut, nie licząc czasu pieczenia. Ja mój sernik zrobiłam w małej tortownicy, tylko z 500g sera, ale składniki można podwoić.

Składniki

  • ok.10 herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
  • 500g sera na sernik z wiaderka
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • cynamon do smaku
  • Kruszonka:
  • 50g masła
  • 100g maki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g cukru kryształu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na dnie tortownicy ułożyłam herbatniki pełnoziarniste, dopasowując je do kształtu formy. Do miski przełożyłam biały ser. Wsypałam cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek budyniowy i zmiksowałam to do połączenia składników. Następnie dodałam całe jajko i ponownie zmiksowałam do połączenia. Masę serową wyłożyłam na herbatniki i wyrównałam powierzchnię. Jabłko obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam je w kostkę.
    Jabłka wymieszałam z odrobiną cynamonu i wyłożyłam je w miarę równomiernie na masę serową. Składniki kruszonki umieściłam w misce i rozcierałam do uzyskania okruchów. Tak przygotowaną kruszonką posypałam wierzch ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go 55 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu pozostawiłam sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kilkanaście minut po czym wyjęłam go i studziłam na metalowej kratce. Po wystudzeniu schłodziłam go dodatkowo w lodówce. Jak wspomniałam na wstępie, sernik można przygotować w większej formie z podwójnej ilości składników, wykorzystując cały kilogram sera białego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń