Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 312

Przepysznie śmietankowy łamany masą krówkową .

Składniki

  • * 1 l jogurtu greckiego z niską zawartością tłuszczu * 6 jajek * 2 duże budynie śmietankowe bez cukru * 1 szklanka oleju * 6 kr
  • * Herbatniki - około 180- 200 g * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * Szczypta soli
  • * Blaszka około 35 cm / 25 cm * Papier do pieczenia lub folia aluminiowa .
  • * Puszka masy krówkowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z jogurtów greckich

Przygotowanie

  1. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i wstawiamy do lodówki.
    Żółta ucieramy z cukrem na puszystą masę .Następnie dodajemy jogurt oraz olej. Miksujemy do czasu połączenia składników . w następnej kolejności dodajemy olejek śmietankowy , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 duże budynie .Wszystko dokładnie mieszamy . Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy .
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową a następnie układamy herbatniki jeden przy drugim . Na tak przygotowaną blaszkę wlewamy naszą masę . Pieczemy bez termoobiegu w 180 stopniach przez około godzinę .Jeżeli ciasto w trakcie pieczenia jest zbyt rumiane , przykrywam górę folią aluminiową . Przed wyjęciem należy sprawdzić środek ciasta patyczkiem drewnianym .
    Po wyjęciu , na jeszcze ciepły sernik nakładamy masę krówkową . Dzięki temu , że sernik jest ciepły , z łatwością rozsmarujemy krówkę .

  2. Polecam masę krówkową :

    https://bakalland.pl/produkt/bakalland/bakalie/dodatki-do-wypiekow/masa-krowkowa-o-smaku-tradycyjnym/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń