Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 72
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6043
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 72
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6043
Składniki
Spód: biszkopty, wiórki, masło i cukier dokładnie wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy i piecz 10 minut w 170oC.
Masa: zmiksuj twaróg. z cukrem, wiórkami i skrobią. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Wlej mleczko kokosowe, wsyp rodzynki i ostatni raz wymieszaj. Masę przelej na przestudzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz 45 minut. Zmniejsz temperaturę do 160oC i piecz jeszcze przez 20 minut.
Bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki) posiekaj na małe kawałeczki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą polej ostudzony sernik. Ozdób bakaliami (i ew. lukrem). Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Pieczemy sernik idealny
Najczęstsze problemy towarzyszące pieczeniu sernika to opadanie ciasta i jego pękanie. Temu można zapobiec!
•Jajka dodawaj jako jeden z ostatnich składników i miksuj już niezbyt długo.
•Mąkę przesiej przez sitko.
•Masło, podobnie jak inne sernika, musi mieć temperaturę pokojową.
•Piekąc sernik, korzystaj z funkcji górnej i dolnej grzałki, a wierzch przykryj folią aluminiową na pierwsze 30 minut pieczenia (tak by nie dotykała wierzchu ciasta).
•Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na min. 30 minut, a gdy wystygnie, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.Źródło: Naj