Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce, który sama zmieliłam, z gotową masą makową. Do masy makowej dodałam starte jabłko żeby była bardziej wilgotna. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457968
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1523
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457968
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1523
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Składniki
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Masę makową przełożyłam do miseczki. Dodałam do niej obrane i starte na grubych oczkach na tarce jabłko. Dosypałam kaszę manną i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę wyłożyłam na herbatniki, wyrównując powierzchnię.Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam go na gładką konsystencję. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i zmiksowałam na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam miękkie masło i ucierałam do połączenia. Następnie dodałam zblendowany ser i ponownie zmiksowałam do połączenia. Zimną śmietanę ubiłam w osobnej miseczce na sztywno i dodałam ją do masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam proszek budyniowy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na masę makową. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam go w formie. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutkę i wymieszałam. Polewą polałam ciasto. Sernik schłodziłam przed podaniem w lodówce.