Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce, który sama zmieliłam, z gotową masą makową. Do masy makowej dodałam starte jabłko żeby była bardziej wilgotna. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11450
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11985
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2158
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11450
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11985
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2158
Składniki
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Masę makową przełożyłam do miseczki. Dodałam do niej obrane i starte na grubych oczkach na tarce jabłko. Dosypałam kaszę manną i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę wyłożyłam na herbatniki, wyrównując powierzchnię.Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam go na gładką konsystencję. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i zmiksowałam na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam miękkie masło i ucierałam do połączenia. Następnie dodałam zblendowany ser i ponownie zmiksowałam do połączenia. Zimną śmietanę ubiłam w osobnej miseczce na sztywno i dodałam ją do masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam proszek budyniowy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na masę makową. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam go w formie. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutkę i wymieszałam. Polewą polałam ciasto. Sernik schłodziłam przed podaniem w lodówce.