Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z makiem i jabłkami to jedno z ciasta z repertuaru Siostry Anastazji. Natknęłam się na nie przypadkiem w internecie przed Świętami i stwierdziłam, że przygotuję je na Boże Narodzenie. W tym cieście spodobało mi się to, że łączy ono w sobie trzy najbardziej tradycyjne polskie ciasta, czyli sernik, makowiec i szarlotkę. Takie trochę trzy w jednym. A że miałam już upieczony piernik staropolski i miodownik, to to ciasto idealnie wpisało się w moje świąteczne menu deserowe. Zrobiłam je trochę inaczej niż w oryginale, idąc trochę na łatwiznę i przyspieszając tym samym proces pieczenia ciasta.
Składniki na ciasto kruche umieściłam w dużej misce i zagniotłam z nich jednolite ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt wielkości ok. 25x35cm i przeniosłam do dwóch osobnych blach o takich samych wymiarach, wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden blat upiekłam w piekarniku na rumiano. Piekłam go ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi blat pozostawiłam w blaszce, bo na nim układa się następne warstwy ciasta.
Masę makową przełożyłam do miski. Wsypałam do niej kaszę manną i wymieszałam. Białka do masy makowej ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy makowej i delikatnie wymieszałam. Masę wyłożyłam równomiernie na surowy blat ciasta.
Jajka do masy serowej rozdzieliłam na żółtka i białka. Żółtka utarłam z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodałam ser biały i zmiksowałam do połączenia. Następnie wsypałam budyń w proszku, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksowałam do połączenia składników. Białka ubiłam w oddzielnej misce na sztywno i delikatnie wmieszałam je do masy serowej. Masę wyłożyłam na masę makową. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przestudziłam ciasto w piekarniku, a następnie wyjęłam blachę na kratkę.
Mus jabłkowy przełożyłam do garnka z grubym dnem i podgrzewałam, mieszając co jakiś czas, aż jabłka zaczęły bulgotać. Wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek suchą galaretkę. Wymieszałam do rozpuszczenia. Masę jabłkową przestudziłam, a następnie wyłożyłam na ciasto. Na wierchu ułożyłam upieczony osobno blat ciasta kruchego. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, żeby się dobrze schłodziło.
Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Idealna na wigilię.
Odsłon: 43463
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 112
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27065
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 775
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 154
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 858
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 112
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27065
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 775
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 154
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 858
Składniki
Składniki na ciasto kruche umieściłam w dużej misce i zagniotłam z nich jednolite ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt wielkości ok. 25x35cm i przeniosłam do dwóch osobnych blach o takich samych wymiarach, wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden blat upiekłam w piekarniku na rumiano. Piekłam go ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi blat pozostawiłam w blaszce, bo na nim układa się następne warstwy ciasta. Masę makową przełożyłam do miski. Wsypałam do niej kaszę manną i wymieszałam. Białka do masy makowej ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy makowej i delikatnie wymieszałam. Masę wyłożyłam równomiernie na surowy blat ciasta. Jajka do masy serowej rozdzieliłam na żółtka i białka. Żółtka utarłam z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodałam ser biały i zmiksowałam do połączenia. Następnie wsypałam budyń w proszku, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ponownie zmiksowałam do połączenia składników. Białka ubiłam w oddzielnej misce na sztywno i delikatnie wmieszałam je do masy serowej. Masę wyłożyłam na masę makową. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przestudziłam ciasto w piekarniku, a następnie wyjęłam blachę na kratkę. Mus jabłkowy przełożyłam do garnka z grubym dnem i podgrzewałam, mieszając co jakiś czas, aż jabłka zaczęły bulgotać. Wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek suchą galaretkę. Wymieszałam do rozpuszczenia. Masę jabłkową przestudziłam, a następnie wyłożyłam na ciasto. Na wierchu ułożyłam upieczony osobno blat ciasta kruchego. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, żeby się dobrze schłodziło.
Przepisy Desery
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Desery
Szybkie i proste ciasto na Dzień Matki
Desery
Ciasto jak żółty ser - bez pieczenia, ekspresowe
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Szybki i naprawdę łatwy do wykonania tort na mące gryczanej. Do tego bita śmi...
Odsłon: 21
Prosty placek z rabarbarem
Późna wiosna i wczesne lato to czas, w którym z łatwością kupimy na stoiskach...
Odsłon: 442