Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z mascarpone i bitą śmietaną, musem truskawkowym i czekoladą, na spodzie z ciastek Oreo
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11189
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11189
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Ciasteczka Oreo (bez masy) miksujemy na drobne lub kruszymy wałkiem/ tłuczkiem do kotletów. Dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Śmietanę ubijamy na puszystą. Ser miksujemy z pudrem i masą Oreo. Następnie dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając. Truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy truskawki zmiękną, a cukier się rozpuści - dokładnie miksujemy. Następnie znów podgrzewamy. Gdy mus zacznie się gotować, dodajemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową - 3 łyżki zostawiamy do dekoracji. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy. Znów wstawiamy do lodówki. Schłodzony sernik wyjmujemy lodówki i wyciągamy z tortownicy. Masą serowo-śmietanową smarujemy boki i nakładamy na górę ciasta. Boki ozdabiamy płatkami czekolady, na górze ciasta układamy truskawki i posypujemy czekoladą. Można się częstować :)